Ο Μανώλης Καλαϊτζάκης, 46 ετών, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, είναι γιός του Γιάννη Καλαϊτζάκη και της Γεωργίας Αχλάτη.
Μετά την ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ιεράπετρα, φοίτησε διαδοχικά στη Νομική Σχολή Σόφιας και στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ, απ’ όπου και αποφοίτησε. Αφού ολοκλήρωσε την στρατιωτική του θητεία, ζει πλέον μόνιμα στην Ιεράπετρα όπου ασκεί μάχιμη δικηγορία από το έτος 2005, ενώ είναι παντρεμένος με την δικηγόρο Μαρία Μανουσάκη και πατέρας δύο παιδιών.
Ως φοιτητής είχε εκλεγεί μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών Σόφιας, ενώ κατά την διάρκεια των σπουδών του στην Θεσσαλονίκη είχε ενεργή συμμετοχή στους αγώνες του φοιτητικού και εργατικού κινήματος, καθώς και του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ, και στην συνέχεια εντάχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ.
Το 2011 εκλέχτηκε μέλος του Δ.Σ., ενώ από το 2014 έως το 2021 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου. Παράλληλα, από το 2014 εκλέγεται μέλος του Δ.Σ. του Περιφερειακού Τμήματος Ιεράπετρας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Ως μαχόμενος δικηγόρος και υπερασπιστής βρίσκεται πάντοτε δίπλα στους διωκόμενους για την κινηματική τους δράση, καθώς και στο πλευρό των θυμάτων ρατσιστικής και έμφυλης βίας, όπως στους κατηγορουμένους για την κατάληψη του Δημαρχείου Ιεράπετρας το 2011, στους κατηγορουμένους για την κατάληψη της Περιφέρειας στον Άγιο Νικόλαο το 2012, στους μετανάστες - θύματα της επίθεσης του τάγματος εφόδου της Χ.Α. στην Βαϊνιά το 2013, στους κατηγορούμενους για την κατάληψη της Δ.Ο.Υ Αγίου Νικολάου και του Νοσοκομείου Ιεράπετρας το 2014, στους κατηγορούμενους αγρότες για τα επεισόδια στο λιμάνι Ηρακλείου το 2016, στην κοπέλα που κατήγγειλε και πέτυχε την καταδίκη του βιαστή χρυσαυγίτη προπονητή και λυκειάρχη το 2019. Επίσης, ως νομικός έχει βοηθήσει στην σύσταση και προσφέρει τις υπηρεσίες του σε μια σειρά από Αγροτικούς Συλλόγους, Συνεταιρισμούς, Πολιτιστικούς Συλλόγους, Αθλητικά Σωματεία και Συλλόγους Γονέων.
Τέλος, είναι γνωστός στο νομό Λασιθίου για τις δημόσιες παρεμβάσεις του και την συμμετοχή του στις λαϊκές κινητοποιήσεις καθώς και σε εκδηλώσεις για διάφορα κοινωνικά θέματα, όπως η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ο σχολικός εκφοβισμός, η δίκη κατά της Χρυσής Αυγής, κ.α.