Μανώλης Καλαϊτζάκης

Η εξωδικαστική ρύθμιση γίνεται υποχρεωτική για τις τράπεζες / Αναστολή πλειστηριασμών, η πρώτη μας πράξη μόλις εκλεγούμε.

Μετά από τέσσερα χρόνια κυβέρνησης ΝΔ, τα κόκκινα δάνεια ανέρχονται πλέον σε 111 δισ. ευρώ.
4,2 εκατ. πολίτες έχουν μη εξυπηρετούμενες οφειλές.
1 εκατ. τραπεζικοί λογαριασμοί είναι κατασχεμένοι.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, αντί να επέμβει στο πρόβλημα, το έκανε ακόμη χειρότερο: Έχει επιλέξει συνειδητά να ευνοήσει τη μεγαλύτερη αναδιανομή περιουσίας στην πατρίδα μας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Δε θα την αφήσουμε να συμβεί.
Η χώρα μας, στον πυρήνα της Ευρώπης, μετατρέπεται σε Άγρια Δύση. 
Η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους υπακούει πια στο δόγμα «ό,τι δεν πληρώνεται, κατάσχεται». 
Η ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση είναι κυριολεκτικά ένας αγώνας υπέρ βωμών και εστιών. 
Για να μπορέσουμε με ασφάλεια και σύνεση να οργανώσουμε την επόμενη μέρα: 
-Δημιουργούμε Υφυπουργείο στο Υπουργείο Οικονομικών, με αποκλειστική αρμοδιότητα τη Διαχείριση του Ιδιωτικού Χρέους και της Στεγαστικής Πολιτικής.
-Συστήνουμε Δημόσια Εποπτική Αρχή για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, που θα υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών.
-Προχωράμε στη δημιουργία Ειδικού Ταμείου Αναδιαρθρώσεων Οφειλών και Στεγαστικής Πολιτικής στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, που θα υποστηρίζει με ζεστό χρήμα, μέσω στοχευμένων επιδοτήσεων.
-Βάζουμε κανόνες στη λειτουργία των funds.
Στο εξής, η εξωδικαστική ρύθμιση γίνεται υποχρεωτική. Καμία τράπεζα δε θα μπορεί να κάνει «bypass» την υποχρέωση να προτείνει βιώσιμη λύση στον οφειλέτη, αντί για αναγκαστικές εκτελέσεις και πλειστηριασμούς.
Αν ο πιστωτής δε συμμετάσχει, ακυρώνεται κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης.
Δύο εναλλακτικές για τον οφειλέτη:
-Ρύθμιση της οφειλής με διαγραφή του 40-60% και κρατική επιδότηση ως 50%, αλλά σύντομη διάρκεια αποπληρωμής.
ή
-Ρύθμιση της οφειλής με καταβολή του 100% της αντικειμενικής αξίας και μακρόχρονη διάρκεια αποπληρωμής με σταθερό επιτόκιο 2%.
Για τους συμπολίτες μας, που έλαβαν στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο και βρέθηκαν με υπέρογκες επιβαρύνσεις, Δικαιοσύνη Παντού σημαίνει: Ρύθμιση της οφειλής τους λαμβάνοντας υπόψη την ισοτιμία την περίοδο που έλαβαν το δάνειο αλλά και το ποσό που έχουν ήδη αποπληρώσει.
Η πρώτη μας ενέργεια: Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης έως ότου τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών.
Για να κλείσουμε και την τελευταία κερκόπορτα στους επιτήδειους.
#ΔικαιοσύνηΠαντού #ΣΥΡΙΖΑΠΣ
[Παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για την προστασία της Πρώτης Κατοικίας, της Επαγγελματικής Στέγης και της Αγροτικής Γης]