Μανώλης Καλαϊτζάκης

Ο υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ στον νομό Λασιθίου κ. Μανώλης Καλαϊτζάκης φιλοξενήθηκε σήμερα στον Ηχώ 99,8 με αναφορές στο παγκρήτιο συλλαλητήριο για την υγεία, τον εξωδικαστικό νόμο αλλά και τις αποζημιώσεις για τους πυρόπληκτους της Ιεράπετρας από την καταστροφική πυρκαγιά της 21ης Απριλίου 2016

Συλλαλητήριο για την υγεία
Ειδικότερα για το θέμα του συλλαλητηρίου ο κ. Καλαϊτζάκης τόνισε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η παροχή δημόσιας υγείας σε όλους τους πολίτες. Η επικείμενη προκήρυξη γιατρών για τα νοσοκομεία του Λασιθίου δείχνει ότι οι κινητοποιήσεις που έγιναν στην Ιεράπετρα έφεραν αποτέλεσμα αφού προκηρύσσονται 7 θέσεις για το συγκεκριμένο νοσοκομείο. Στόχος είναι να ενισχυθούν όλα τα νοσοκομεία με επαρκές προσωπικό ώστε να γίνονται οι εφημερίες και γενικότερα να λειτουργούν απρόσκοπτα. Αυτό που διεκδικούμε για το νοσοκομείο της Ιεράπετρας είναι ένταξη στην α΄ζώνη, να δοθούν κίνητρα σε γιατρούς ώστε να έρθουν στο νοσοκομείο και να γίνουν μαζικές προκηρύξεις για προσλήψεις γιατί πχ με έναν γιατρό σε μια κλινική, αντιλαμβάνεται κανείς ότι αυτή δεν μπορεί να λειτουργήσει, τόνισε.

Εξωδικαστικός
Σε ότι αφορά στον εξωδικαστικό υποστήριξε ότι μόνο με πολιτική βούληση και πολιτικές αποφάσεις μπορεί να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που υπάρχει ώστε να μην κινδυνεύσουν σπίτια ακόμα και πρώτες κατοικίες πολιτών. Θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί μια πλατφόρμα όπου θα συμπληρώνονται τα οικονομικά στοιχεία των δανειοληπτών και αυτόματα να βγαίνει η δόση που δύναται να πληρώνει. Εάν και πάλι από τους δανειολήπτες υπάρχει διαφωνία ή αδυναμία τότε να καταφεύγουν στη δικαιοσύνη.

Αποζημιώσεις πυρόπληκτων Ιεράπετρας
Σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις πυρόπληκτων της Ιεράπετρας, όπως άλλωστε είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή του πριν λίγες ημέρες « πληροφορηθήκαμε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε να αποζημιώσει με το συνολικό ποσό των μόλις 19.700€ τις 105 πυρόπληκτες οικογένειες από την καταστροφική πυρκαγιά της 21ης Απριλίου 2016 στην Ιεράπετρα! Μάλιστα, ενώ η κοινή υπουργική απόφαση με την οποία εγκρίνεται το παραπάνω «ιλιγγιώδες» ποσό είχε εκδοθεί πριν 2 χρόνια, στις 9 Μαρτίου 2021 (ΚΥΑ 28471 ΕΞ 2021 ΦΕΚ Β’ 1025/17-03-2021) η κυβέρνηση την κρατούσε στα συρτάρια, περιμένοντας προεκλογικά να μοιράσει ψίχουλα!

Η κυβέρνηση οφείλει να μας απαντήσει, πώς ενώ είχε γίνει πλήρης καταγραφή των ζημιών ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και σύμφωνα με την απόφαση «η επιχορήγηση παρέχεται για την αντιμετώπιση ζημιών όπως κτηριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα, μέσα παραγωγής συμπεριλαμβανομένου του εγγείου κεφαλαίου και αποθηκευμένα προϊόντα, η οποία συνίσταται σε δωρεάν χρηματική ενίσχυση του Δημοσίου ίση με το 30% του συνόλου της κατά περίπτωση εκτιμηθείσας ζημίας», τελικά με διάφορες προφάσεις αποκλείστηκε από την αποζημίωση η συντριπτική πλειοψηφία των πυρόπληκτων, ενώ μόλις 26 οικογένειες λαμβάνουν αστεία ποσά σε σχέση με την ζημία που υπέστησαν από το κονδύλι των 19.700€.
Η κυβέρνηση της ΝΔ που έχει μοιράσει πάνω από 8 δις ευρώ με απευθείας αναθέσεις σε ευνοούμενους στα 3,5 χρόνια διακυβέρνησης της, οφείλει άμεσα να δώσει λύση προκειμένου να αποζημιωθούν όλοι οι πυρόπληκτοι της Ιεράπετρας! Άλλωστε, έχει αποδείξει πώς όταν θέλει να βρει τρόπο, βρίσκει, όπως συνέβη στις καταστροφικές πυρκαγιές της Γορτυνίας το 2021, όπου προκειμένου να αποζημιωθούν οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες τροποποίησε τον Ν.4797/2021 με το άρθρο 137 του Ν.4972/2022 προκειμένου να τύχουν αποζημίωσης».

Ακούστε εδώ τον κ. Μάνο Καλαϊτζάκη

hxonews.gr